Így épült fel a tatai Interspar áruház

Így épült fel a tatai Interspar áruház

Az épületben a 3000 négyzetméteres eladóterület mellett 3000 négyzetméteres bevásárló részt alakítottak ki, ahol különböző kisebb kereskedelmi egységek, üzletek kaptak helyet.Magyar Építők weboldalán 2018.08.01-jén megjelent cikk
Forrás: Magyar Építők

A tatai terep a felszín alatt rejtett némi kihívást

„A terület feltöltését és alapozását, valamint az alépítményi munkákat a Vértes-Út Kft. végezte el. A feladatrésznek Lengyel Balázs elmondása szerint külön érdekessége, hogy az áruház mocsaras-lápos területen épül, így speciális mélyalapozásra volt szükség. A talajvíz extrém magasan található, a területen több helyen felszíni vízként is megjelenik, ráadásul 8 méterre a terepszinttől olyan vízzáró réteg található, amit átfúrva gejzírként törne fel a nyomás alatt lévő víz. Ez a fúrás természetesen tilos, a tatai természeti értékek megóvása érdekében ehelyett speciális cölöpalapozást kellett alkalmazni, illetve, hogy a víz ne okozzon kárt az épületben, a teljes terepszintet fel kellett emelni egy méterrel. Az elhelyezett vízépítésben használt kőfeltöltésben a víz már szabadon áramolhat, anélkül, hogy a szerkezeteket károsítaná.”

„Az áruház előregyártott szerkezeteit a Ferrobeton Zrt. készíti, míg a rétegelt, ragasztott fatartóval készülő tetőért egy osztrák faszerkezetgyártó, a Rubner csoport felelős. A projektmenedzser hangsúlyozta, a faszerkezetű tető kuriózumnak számít egy kereskedelmi létesítmény esetében, mivel a legtöbb esetben ez betonból szokott készülni. A SPAR azonban nem csupán a funkcióra, hanem az egyedi design-ra és a minőségi alapanyagokra is hangsúlyt helyezett, természetközeli állapotot kívánnak sugározni, részben a tatai helyszín miatt is.”

„Végül, de nem utolsósorban minden egyéb külső és magasépítési és befejező munkát az ÉPDUFERR Zrt. végez el. Jelen pillanatban már mind a négy szereplő a munkaterületen van, a Vértes-Út már közel jár a lezáráshoz, a Ferrobeton és a Rubner félidőben vannak, míg az ÉPDUFERR most kezdte meg a munkát.”

A képek forrása valamint további galéria a fent megjelölt cikkben elérhető.