portfolio.hu interjú

portfolio.hu interjú

Ma húsz kivitelező cég jelentkezik arra az építőipari munkára, amire tavaly csak kettő

Forrás: portfolio.hu
Gergely András
2023. november 13. 08:00
Címlapkép és fotók: Mudra László - Portfolio

Továbbra is gyengélkedik a hazai építőipar, és a negatív spirál vége egyelőre nem látszik. Csak azok a szereplők maradhatnak életben, amelyek transzparensen működnek, növelik a hatékonyságukat, és igyekeznek az egész iparági vertikumban minél nagyobb területeket lefedni. Mind a tőzsdei cégeknek, mind ezek beszállítóinak, alvállalkozóinak egyre fontosabbak a fenntarthatósági törekvések, ugyanakkor jelenleg a piac olyan árérzékeny, hogy a „zöld” működés egy-egy tender elnyerésének döntési szempontjaként, teljesen háttérbe szorul az ajánlati ár mögött. A fenntarthatósági beruházások rengeteg erőforrást igényelnek, amelyek viszont komoly versenyképességi kérdéseket vetnek fel: a szabályok szigorításával párhuzamosan piacvédelmi intézkedések is szükségessé válhatnak. A Portfolio Palkovics Milánt, az Épduferr Nyrt. igazgatóságának elnökét kérdezte a rossz építőipari teljesítmény mögötti okokról, piactisztulásról, fenntarthatósági kérdésekről, és a vállalat jövőbeni terveiről.

A legutóbbi adatok szerint rendkívül gyenge teljesítményt nyújt a hazai építőipar, 2023 augusztusában közel 25 százalékkal alacsonyabb megrendelésállománnyal rendelkeztek a szereplők, mint egy évvel korábban. Milyen folyamatok befolyásolják a szektor működését, és milyen kilátások vannak?

Nem lepődtem meg a statisztikai adatok láttán, csak folytatódott az a kedvezőtlen tendencia, ami az év ezt megelőző időszakában is látható volt. Érdemben nem változtak a piaci körülmények, igaz az infláció mértéke csökkent, de a finanszírozás továbbra is drága, illetve a piaci kereslet is csökkent, főleg a lakóingatlan-szegmensben. Azt gondolom, hogy az építőanyagok ára jelentősen nem fog csökkenni a későbbiekben sem, nagy a hazai piac kitettsége, sok anyagot importálunk, a hazai gyártás pedig rendkívül energiaigényes, ezért az árfolyamváltozások és az energiaárak is döntően befolyásolhatják az árszínvonalat. A nagy állami beruházások EU-s források híján egyelőre nem indultak el, és a lakóingatlanprojektek is megálltak a kereslet csökkenése miatt. Ettől függetlenül vannak olyan szegmensek, ahol nyereségesen lehet dolgozni, például ipari-, kereskedelmi-, logisztikai ingatlanok esetében, de például a luxusingatlanok is kitörési pont lehet.

Az építőanyag-termelésben is visszaköszön az építőipar gyengélkedése, például a nehéz-építőanyagok és a falazatépítő elemek gyártása az ötödére esett vissza a gyártók tájékoztatása szerint. Csak raktárra gyártanak, kezdenek kiürülni az építőanyagkereskedések udvarai, egyre kisebb a raktárkészletük. Ha viszont nem épül fal, akkor szigetelőanyagra és festékre sincs szükség, ezért nagyon gyorsan tovább gyűrűzik a negatív spirál.

A GENERÁLKIVITELEZÉSBEN HASONLÓ A HELYZET: A KIALAKULT ÁLLAPOT OLYAN VERSENYRE KÉSZTETI A KIVITELEZŐKET, AMELLYEL MÁR JÓ IDEJE NEM TALÁLKOZTAK.

Számos olyan projektre pályázunk, amelyhez hasonlók kivitelezésére néhány évvel ezelőtt csupán két-három cég jelentkezett, ma pedig inkább 20-30. Ez a kiélezett verseny egyértelműen piactisztulással fog járni, csak azok a cégek maradnak életben, amelyek költséghatékonyan, gyorsan és jó minőségben képesek a projekteket megvalósítani, illetve olyan munkakultúrával rendelkeznek, amely a külföldi beruházók számára is vonzó lehet.

....

A cikk teljes terjedelemben ITT olvasható.