HU EN GR
Sikerünk a megoldás
Fővállalkozás
Mély- és
magasépítési
üzletág
Út és közmű
üzletág
Épület-
villamossági
üzletág
Épület-
gépészeti
üzletág
Technológiai
gépészet üzletág
Tervezési
üzletág
Kereskedelmi
üzletág
„Az ÉPDUFERR Zrt. építőipari cég, mégis a minősítési területen össze tudják kapcsolni tevékenységüket a bankokkal, melyből mindannyian profitálnak”.
Építő élet, 2012. február
Sajtóanyag
Építő élet, 2012. február
Hogyan tud ma egy építőipari cég fejlődni a válság idején?
Hogyan lehet, biztosítani a határidőre történő kifizetéseket?
A magyar tulajdonosok által alapított, dunaújvárosi székhelyű ÉPDUFERR Zrt. 2004 óta aktív szereplője az építőipari életnek. A vállalkozás kezdetben acélszerkezetek gyártásával és helyszíni telepítésével foglalkozott.
A megrendelői körének növekvő igényei alapján folyamatosan bővítette szolgáltatásait, és az évek során generálkivitelező vállalkozássá fejlődött. Bevételeit minden évben úgy tudta nyereséggel növelni, hogy 2008. óta szinte minden évben megduplázta az árbevételét.
Tóth Szabolcs ügyvezető mesélt nekünk a siker titkairól.
A cég működésének három kulcsfontosságú eleme van. Az első a tevékenységének folyamatos fejlesztése, a második a megrendelői kör megtartása és bővítése. A harmadik pillér, amire a nagyobb cégék java része nem nagyon figyel: a beszállítói, alvállalkozói partnerhálózattal való jó kapcsolat.
„A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a piaci környezetünk feltérképezésére. A beáramló kínálatból kell megragadnunk a számunkra is előnyös lehetőségeket.” - mondja az ügyvezető.
„Van egy szolgáltatásunk, melyben együttműködünk egy bankkal és egy faktoring céggel (követelések megvásárlásával és kezelésével foglalkozó szervezet - a szerk.). Olyan egyedülálló minősítési rendszer ez, melynek alkalmazásával értékelni tudjuk az üzleti lehetőségek kockázatát.” - folytatja Tóth úr.
Érdekes összeállás: az ÉPDUFERR Zrt. építőipari cég, mégis a minősítési területen össze tudják kapcsolni tevékenységüket a bankokkal, melyből mindannyian profitálnak.
Amiatt, hogy az ÉPDUFERR Zrt. valamennyi partnerét minősíti, a bankok kedvező feltételekkel finanszírozzák a cég munkáit.
„Az építőipari piac jelentősen leszűkült, és a körbetartozások is megnehezítik a szereplők életét, de legfőképpen a kisvállalkozásokét. Bár a jelenséget sok helyen körbetartozásként említik, ezek a véleményem szerint lánctartozások, melyek az esetek többségében kis- és közepes vállalkozásoknál csapódnak le. Tovább nehezíti egy kisvállalkozó helyzetét, hogy a dolgozók bérét és az anyagköltségeket is előre kell megfinanszíroznia, miközben az igen hosszú, 60-90 napos fizetési határidőt sem tartja be sok megrendelő. Társaságunk folyamatosan keresi a kedvező finanszírozási lehetőségeket, ezáltal biztosítva a határidőre történő kifizetéseket.”
Az ÉPDUFERR Zrt.-nek nem csak a meglévő tőketartalékai biztosítják a működéshez szükséges fedezetet, hanem a társaság körül felépített rendszer: a fizetőképes megrendelő, a finanszírozó bank és a biztosító.
„Az előminősítésnek köszönhetően nincs olyan kifizetési kockázat, melyet tovább kellene hárítanunk a partnereinkre. Ezért az alvállalkozóink és beszállítóink kifizetésének nem feltétele a beruházóval történő elszámolásunk. Ezzel jelentősen növeljük a vállalkozói kör stabilitását.”
A munkafolyamatokat is állandóan ésszerűsítik, minden munkából levonják a tanulságot, hogy mit lehet még gazdaságosabban végezni, még kevesebb ráfordítással létrehozni ugyanazt a terméket, de jobb minőségben. Ezzel a vállalkozásban rejlő plusz lehetőségeket aknázzák ki.
„Továbbra is tarthatónak látjuk a társaság fejlődését, de nem kergetünk hiú ábrándokat. Ugyan nem látható a hirtelen piaci fellendülés, ennek ellenére mi bizakodóak vagyunk."
2011-ben megnyitották irodájukat Budapesten is, és idén terveznek nyitni Kecskeméten, és Sopronban.
A cég hamarosan részvénytársasággá alakul.
A társaság jövőbeli elképzelései között szerepel, hogy 2013-ig több leányvállalatot indít el a nemzetközi piacokon, többek között Romániában és Lengyelországban.
Tóth Szabolccsal folytatott beszegetésem során még két olyan gondolat ragadta meg a figyelmem, melyek véleményem szerint elengedhetetlen alapjai egy sikeres vállalkozásnak.
„Mindent előre, semmit sem utólag. A sikerhez idő, türelem és hit kell.”
Alföldi Régió Magazin, Iv. évfolyam 1. szám