Átadták a tatai Interspar áruházat

Átadták a tatai Interspar áruházat

"Az áruház előregyártott szerkezeteit a Ferrobeton Zrt. készítette, a külső és magasépítési munkákat a dunaújvárosi központú ÉPDUFERR Zrt. végezte el."Átadták a Spar különleges faszerkezettel épített áruházát

Magyar Építők weboldalán 2019.06.06-án megjelent cikk
Forrás: Magyar Építők

„Az áruház előregyártott szerkezeteit a Ferrobeton Zrt. készítette, a külső és magasépítési munkákat a dunaújvárosi központú ÉPDUFERR Zrt. végezte el.

A projekt egyik különlegességét a faszerkezetű tető adta, ami kuriózumnak számít egy kereskedelmi létesítmény esetében, mivel a legtöbb esetben ez az elem betonból szokott készülni.A rétegelt, ragasztott fatartóval bíró tetőt egy osztrák faszerkezetgyártó, a Rubner csoport készítette. A kivitelezés egyediségét növeli, hogy a vízszintes tartószerkezet, a gerendák és a födémpanelek is teljes egészében fából készültek.

Zöld megoldásokkal épült

A létesítménybe ózonbarát hűtőrendszert és hűtőajtókat, hatékony energiafelhasználású LED-világítást telepítettek. Az épület hűtési és fűtési hőigényéről a keletkező hulladékhő felhasználásán túl, hőszivattyús rendszer gondoskodik, földgáz felhasználása nélkül. A közel nulla fosszilis energiaigényű ingatlanban napelemes térkőburkolat biztosítja az áramot a hipermarket mellett felépített játszótér telefontöltőihez.Az áruházhoz egy 450 férőhelyes, ingyenes parkoló is épült, elektromosautó-töltőállomásokkal. A jobb megközelítés érdekében a beruházásban kiszélesítették a Május 1. utat, kanyarodósávot alakítottak ki, áthelyezték és megnövelték a gyalogátkelőhelyet.

A víz miatt is különleges megoldások kellettek

A terület feltöltését és alapozását, valamint az alépítményi munkákat a Vértes-Út Kft. végezte el. Ahogy azt a korábbi cikkünkben is megírtuk, az áruház mocsaras-lápos területen épült, így speciális mélyalapozásra volt szükség. A talajvíz extrém magasan található,  ráadásul 8 méterre a terepszinttől olyan vízzáró réteg van, melynek megóvása érdekében speciális cölöpalapozást kellett alkalmazni.
Emellett, hogy a víz ne okozzon kárt az épületben, a teljes terepszintet fel kellett emelni egy méterrel. A vízépítésben használt kőfeltöltésben a víz már szabadon áramolhat, anélkül, hogy a szerkezeteket károsítaná.”