Forbes.hu megjelenés

Forbes.hu megjelenés

Tescókat és Sparokat építő-szépítő vállalat érkezik a budapesti tőzsdére. E hét hétfőn vette fel értékpapírlistájára a Budapesti Értéktőzsde az Épduferr Zrt.-t, amelynek a részvényeivel a nyilvános társasággá alakulás után rögtön meg is kezdődhet a kereskedés az Xtend piacon.

2021. DECEMBER 17.
Forrás: forbes.hu

Az építőipar érthető módon nem tartozik a legvonzóbb szektorok közé a befektetők szemében, az Épduferr azonban annak egy válságálló szegletében működik.

A céget még kft.-ként 2004-ben alapították, Palkovics Milán, a jelenlegi többségi tulajdonos és igazgatósági elnök két évvel később szállt be. Akkoriban még acélszerkezet-gyártással és kivitelezéssel foglalkozott a cég, majd épp a nagy pénzügyi válság idején talált rá arra a területre, ahol ki tudott tűnni. Ez a generálkivitelezés, amellyel kimondottan multikat, nagyvállalatokat szolgálnak ki. Például sok Spar és Tesco Express üzlet építését és felújítását végezték el. Ezen a piacon nincs körbetartozás, a megrendelők stabilan fizetnek, de a kivitelezők nagyon szigorú határidőkkel dolgoznak. Palkovics Milán érthető büszkeséggel jegyzi meg, hogy még sose szaladtak bele olyan csúszásba, ami után kötbért kellett volna fizetniük.

A kiskereskedelmi láncok üzleti a válság idején is, meg utána is épültek, illetve folyamatos a felújításuk, ráncfelvarrásuk. Ez biztos bevételt és folyamatos növekedést biztosított az Épdufer, amely mindig visszaforgatta a nyereséget a bizniszbe, így tudott kis lépésenként egyre több megbízást vállalni. 2013-tól belevágtak az építőanyag-kereskedés mellett több más, az alaptevékenységhez nem igazán kapcsolódó üzletbe, volt például trafikjuk, helyi rádiójuk, de ezeket hamar le is építették.

Furda Vanda és Palkovics Milán tulajdonosok Fotó: Sebestyén László

Az ötmilliárdos árbevételt 2017-ben érték el, tavaly elkészítették új átfogó fejlesztési tervüket, idén pedig elindult új üzletágként a lemezfeldolgozás és az acél kereskedelem – a generálkivitelezés és az építőanyag-kereskedelem mellett. Az új üzletágak kiválasztásánál ma már alapvető szempont, hogy megálljanak a saját lábukon is, de kapcsolódjanak az alaptevékenységhez, kedvező áron lássák el a generálkivitelezést, javítva annak hatékonyságát. Az acélkereskedelem például fél év alatt a nulláról indulva 400 milliós árbevételnél tart – a cégcsoport saját belső felhasználásán kívül.

Az acéllemez-feldolgozáshoz sikeres pályázatok segítségével szerezték be a szükséges gépparkot, mellyel hamarosan félkész-kész alkatrész gyártásba fognak. Ez segíti a cég exporttörekvéseit. Az Épduferrt ma már nem kifejezetten generálkivitelezőként, hanem diverzifikáltan működő kereskedelmi, szolgáltató és gyártó cégként lehet leírni.

Jelenleg Palkovics Milán mellett Furda Vanda a cég másik részvényese, tényleges tulajdoni arányuk 50,35, illetve 49,65 százalék. A cég zártkörű tőkeemelése most pénteken zárul, egymilliárd forintnyi friss tőkét terveznek bevonni. Ez szükséges a gyorsabb növekedés finanszírozásához, hogy nagyobb projekteket is meg tudjanak valósítani.

A részvényekkel a tőzsdei kereskedés a tervek szerint január végén indulhat.