Nagyot húzott az ÉPDUFERR

Nagyot húzott az ÉPDUFERR

az acélkereskedelemre való átállással. Forrás: Portfolio.hu Mozgalmas félévet tudhat maga mögött az ÉPDUFERR, a társaság acélkereskedelmi üzletága a várakozásokat meghaladóan, mindössze fél év alatt teljesítette az egész évre kitűzött célokat. A vállalat emellett megtette a szükséges előkészületeket a lemezfeldolgozó félkész és kész alkatrészgyártó üzem elindulásához. Az acélkereskedelemre való átsúlyozás kifizetődőnek bizonyult, ugyanis árbevétel- és profitsoron is növekedni tudott a vállalat az első félévben.

Forrás: Portfolio.hu 
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Felismerve az építőipar megtorpanását, a beruházások késleltetett indítását, a társaság forrásai időben átsúlyozásra kerültek generálkivitelezésről az acélkereskedelmi üzletágra, emellett a társaság elkezdte kialakítani regionális értékesítési hálózatát. Szintén a kereskedelmi üzletágak feladatává vált az időközben elindult lemezfeldolgozó üzem gyártási kapacitásának értékesítése, melyet igazol a folyamatosan jelentkező gyártói igények és megrendelések száma.

A GENERÁLKIVITELEZŐI ÁGAZATOT AZ ELSŐ FÉLÉVBEN ÁTMENETI MEGTORPANÁS JELLEMEZTE.

A megrendelőket, mint minden piaci szereplőt, a kezdeti bizonytalanság a projektjeik újragondolására késztette, melynek eredményeképpen a korábban betervezett projektek szerződtetése megállt. A megrendelők beruházásaikat részben újratervezték, energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve, tapasztalva az energiapiacon történő változásokat. Másrészt kellett egy megnyugvási időszak, mely kitartott a nyár folyamán, ezalatt az eszkalációs félelmek némileg alábbhagytak, a projektek megtérülését továbbra is biztosítva látják. Az ÉPDUFERR ezért jelenleg úgy látja, hogy a megrendelői továbbra is elkötelezettek a fejlesztések iránt.

A diverzifikáltabb működésre való átállásra idő előtt teljesült, melyet a vállalat árbevételének egyenletesebb eloszlása igazol. Az idei évben az ÉPDUFERR még a gyártói kapacitás felfuttatására helyezi a hangsúlyt, így a jövő évtől reményei szerint már nem generál kivitelezőként, hanem Generálkivitelezői-Kereskedelmi és Gyártó Vállalatként válik ismertté a köztudatban.

Ami a konkrét számokat illeti, a társaság árbevétele 15,5 százalékkal 2,6 milliárd forintra emelkedett. Az árbevétel alakulásában nehéz a bázisidőszakot alapul venni a fent részletezett átcsoportosítás miatt, mindenesetre a lenti ábrából jól látszik, hogy az acélkereskedelem került túlsúlyba az árbevétel-termelés tekintetében.
Az első negyedév végén kitört háború teljes mértékben felborította az világgazdaságot, és az áruhiánytól való félelem az árakat és beszerzési mennyiségeket drasztikusan megemelte, mely kitartott a második negyedév derekáig. Elindult egy felhalmozási időszak, mely az alapanyag árát közel megduplázta 1-2 hónapon belül, de erre a társaság időben reagált. Pénzügyi forrásait átcsoportosította acéltermék beszerzésre, beszerzési volumene jelentősen meghaladta a korábban tervezettet. A jelentős áremelke

A magasabb árbevételhez magasabb anyag- és szolgáltatásköltség társult, ráadásul a személyi ráfordítások közel 68 százalékkal nőttek 170 millió forintra, és az egyéb működési bevételek is 72 százalékkal csökkentek a tavalyi első félévhez képest, így az üzemi eredmény 7,2 százalékkal 297,3 millió forintra csökkent.

A pénzügyi műveletek eredménye azonban a tavalyihoz képest pozitívba fordult át, elsősorban ennek volt köszönhető, hogy az adózás előtti eredmény 11,4 százalékkal 321 millió forintra nőtt, az adózott eredmény pedig 7,5 százalékos növekedést követően 281,6 millió forintot ért el.


Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.