FELÉRE IS ESHET AZ ÉPÍTŐIPARI TELJESÍTMÉNY

FELÉRE IS ESHET AZ ÉPÍTŐIPARI TELJESÍTMÉNY

A Portfolio Palkovics Milánt, az elsősorban ipari ingatlanokat kivitelező Épduferr Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérdezte az építőipar előtt álló kihívásokról, a keleti versenytársak megjelenéséről, és a hazai építőanyaggyártás felfuttatásának lehetőségeiről. Kép forrása: Portfolio.hu
 


Forrás: portfolio.hu  Gergely András 2023. január 24. 10:00

Az építőipar teljesítménye várhatóan drasztikusan visszaesik idén, főleg a nagy lakásprojektek állhatnak le. Bár a legnagyobb hazai kivitelezők helyzete stabil, azonban számítani kell arra, hogy kisebb szereplők be fognak dőlni a piacon. A magyar vállalatok pozícióit nem csak a megemelkedett költségek és a beruházások leállítása, hanem a török cégek megerősödése is veszélyezteti a hazai piacon.
A külföldi alapanyagkitettség csökkentése és a kormányzati hazai építőanyag gyártás megerősítésére tett törekvések előre mutatók, de ehhez az olyan kulcsfontosságú üzemek, mint a Dunaferr túlélése is nélkülözhetetlen.
A Portfolio Palkovics Milánt, az elsősorban ipari ingatlanokat kivitelező Épduferr Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérdezte az építőipar előtt álló kihívásokról, a keleti versenytársak megjelenéséről, és a hazai építőanyaggyártás felfuttatásának lehetőségeiről.


Palkovics Milán, az Épduferr Nyrt. elnök-vezérigazgatója Fotó: Stiller Ákos - Portfolio

A KSH legfrissebb adatai szerint az építőipar teljesítménye tavaly novemberben 7 százalékkal nőtt, ezen belül is az épületeké közel 20 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Mi jellemezte 2022 építőiparát?

A különböző számokat sokféleképpen lehet értelmezni, aszerint, hogy a statisztikák éppen milyen adatokat dolgoznak fel. Egyáltalán nem mindegy, hogy az összegszerű megrendelésállományt, az árbevételt, illetve a megépített vagy szerződött épülettömeget nézzük. Az építőanyagok esetében legalább 20-22 százalékos áremelkedés történt átlagosan. Mivel hüvelykujj szabály szerint jelenleg egy projekt összköltségének körülbelül a fele az anyagköltség, akkor már önmagában az építőipari alapanyagok árnövekedése legalább 10 százalékkal drágítja meg az egész projektet. A többi tényezőről, mint az energiaárak, vagy a bérek emelkedése még nem is beszéltem. HA TEHÁT NÉMI NÖVEKEDÉSRŐL IS SZÁMOLHAT BE NOMINÁLISAN A SZEKTOR, AZ ELŐBB EMLÍTETT TÉNYEZŐKET FIGYELEMBE VÉVE VALÓJÁBAN CSÖKKENÉS TAPASZTALHATÓ. Ha az épülettömeget, vagyis a leszerződött vagy megépített négyzetmétereket, kilométereket nézzük akkor már sokkal negatívabb az összkép.

Mely építményfőcsoportokban várható idén a legnagyobb a visszaesés, és melyek esetében lehet optimistább a szektor?

Ha részletesebben megvizsgáljuk az iparágat, akkor négy fő területre bonthatjuk: nagy infrastruktúrafejlesztések, közintézmények fejlesztése, lakásprojektek és ipari ingatlanok. Az első kettő sorsa egyértelműen az államháztartás állapotától és az EU-s forrásokról való megállapodástól függ. Ha ezek nincsenek rendben, akkor óriási visszaesés lesz, és már van is ebben a szegmensben. A lakásprojektek megtérülését nagyban befolyásolja a lakossági jelzáloghitelpiaci környezet. Ma olyan magasak a kamatok, hogy sokkal alacsonyabb összegű kölcsönt tudnak egyre kevesebben igénybe venni, vagyis végsősoron kevesebb vagy olcsóbb lakást lehet csak értékesíteni. Már látszik, hogy ebben a szegmensben is megtorpant a befektetési kedv, én arra számítok, hogy a felére vagy még alacsonyabb szintre süllyedhet a teljesítmény a lakásprojekteknél.
A különböző ipari ingatlanok, logisztikai központok, üzemcsarnokok fejlesztése – amiben az Épduferr is érdekelt – az egyetlen olyan terület, ahol további bővülés várható, és viszonylag optimista kilátásokkal lehet az évre tekinteni. Egy multicég sokkal rugalmasabban alkalmazkodik a hónapról-hónapra változó környezethez, mint például az állam egy közbeszerzés során. Velük ebből a szempontból sokkal hatékonyabb együtt dolgozni. Ők is jelentik a legfőbb piacunkat.

Az interjú folytatása és teljes terjedelemben ITT olvasható.