Sajtóközlemény - Féléves jelentés 2023

Sajtóközlemény - Féléves jelentés 2023

Az ÉPDUFERR Nyrt. tudatos és átgondolt üzleti stratégiájának és rugalmasságának köszönhetően elérte, hogy az iparágat sújtó körülmények között is növelni tudta rendelésállományát és bevételét 2023 első félévében. Innovatív gondolkodásukat jelzi a GeoAkku Kft. alapítása, mellyel egy új, zöld iparágban – az energia tárolás terén – tették meg az első lépéseket.
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
Az Épduferr 2004-es indulása óta Dunaújváros és térségének legnagyobb építőipari vállalkozásává nőtte ki magát. Ez idő alatt mindvégig 100%-ban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezett. Az ÉPDUFERR Magyarország egész területén végez fővállalkozói és generál kivitelezői feladatokat. Az elmúlt 18 évben több száz sikeres projekt megvalósításában vett részt a Vállalat.

Összefoglaló pénzügyi eredményei:
 
Összefoglaló adatok eFt-ban:2023 I. félév2022 I. félév
Értékesítés árbevétele   2 953 6262 612 535
Anyagjellegű ráfordítások-2 044 584-2 085 465
Igazgatási ráfordítások-146 130-65 952
Személyi ráfordítások-407 317-169 814
Értékcsökkenési leírás, amortizáció-45 395-33 504
Egyéb ráfordítások-24 90439 490
Üzemi tevékenység eredménye285 296297 290
Pénzügyi eredmény-10 45823 740
Adózás előtti eredmény274 838321 030
EBITDA330 691330 794
Saját tőke értéke1 852 8552 099 661
Mérlegfőösszeg4 009 3133 484 787

Forrás: Épduferr Nyrt. 2022. és 2023. első félévi nem auditált beszámolói és a Társaság információs rendszeréből származó adatok
 

Az Épduferr a nehéz gazdasági környezet ellenére is az elmúlt félévhez képest növelni tudta rendelésállományát és árbevételét. A Társaság idei első féléve a korábbi várakozásai szerint alakult. A jelen gazdasági folyamatokhoz sikerült alakítani a Vállalat üzletpolitikáját és mérsékelni azok negatív hatásait.
Az Épduferr hisz a zöldenergia termelésben, mint a jövőnket hosszú távon biztosító energiaforrásban. Feltett szándéka, hogy részt vegyen az energia tárolás problémáinak megoldásában. Ezért a Társaság megalapította a GeoAkku Kft.-t  50%-os tulajdonrésszel, melynek feladata, hogy a megtermelt zöldenergia tárolására adjon üzletileg is megtérülő megoldást, technológiát. A GeoAkku Kft.  rendelkezik erre vonatkozóan hasznosítási jogosultságokkal, mely felkeltette Magyarország legnagyobb energetikai szereplőjének, az MVM Zrt.-nek figyelmét is. 

Az év első felében az ÉPDUFERR Nyrt-nek sikerült kellő mennyiségű generál kivitelezési munkát elnyernie, mely biztosítja a kivitelezési üzletág stabil és kiszámítható működését 2024. H2-es időszakig. Tárgyévben és jövő év első félévére a Társaság generál kivitelezői üzletága 80-90%-os kapacitás kihasználtsággal működik.

A tárgyévben újonnan indult acélszerkezet gyártási üzletág 400 milliós árbevételt meghaladó teljesítményt ért el, melyet részben a kivitelezési projektek közvetlen beszállítójaként és részben saját piacain keresztül teljesített, ez a Vállalat várakozásainak megfelelően alakult.

A Vállalat acélkereskedelmi üzletágának teljesítményére negatívan hatottak az elmúlt időszak gazdasági folyamatai. Ennek ellenére, ha árbevétel és eredményesség tekintetében nem is tudta elérni korábbi teljesítményét az acélkereskedelmi üzletág, árutömegben mérve így is közel hasonló értékesítési eredményeket ért el. Az acélkereskedelmi üzletág célkitűzése, hogy az értékesítésben elérje a tavalyi értékesített árutömeget és az elkövetkező félévben a jövedelmezősége javuljon a várható nehézségek ellenére is.

A Társaság alkatrész gyártási tevékenysége az év Q1-es időszakában átmenetileg mérséklődő teljesítményét a második negyedévben ismét növelni tudta új megrendelésekkel és partnerekkel. Ennek köszönhetően mára egy műszakban teljes kapacitás mellett tud működni. 

Az üzletágak közül az építőanyag kereskedelem van leginkább kitéve a gazdaság lassulásának. Azért, hogy működését továbbra is fent tudja tartani a Társaság és a korábban elért beszállítói feltételeket ne veszítse el, kiemelten biztosítja a saját kivitelezési projektekre a szükséges építési anyagokat. A Kereskedés kiemelt célkitűzése az energiaválság, valamint az építőanyag- és kereslet elmaradás ellenére a folyamatos kereskedelem fenntartására törekvés. A Társaság 2023. évi célja megyei pozíciójának növelése és a hőszigetelés értékesítésében elért vezető hely megőrzése. A Vállalat továbbra is elkötelezett a környezetvédelem iránt, ezért célja még több új, hatékonyabb, energia megtartó, „Zöld” termék bevezetése a Kereskedés termékkínálatába. 

A Társaság menedzsmentjének továbbra is meggyőződése, hogy a 2024-es év második felében elindulhat egy gazdasági élénkülés. Addig is működésének további fejlesztésére és meglévő kapacitásainak maximális kihasználására törekszik hatékonyságának növelése mellett. A szakképzett munkaerő a kitűzött célok és eredmények megvalósulásának egyik legfontosabb feltétele. Emiatt is kiemelten fontos a Vállalatnak a HR menedzsment által kidolgozott és támogatott toborzási, felvételi és munkaerő megtartási folyamatok támogatása. Jelenleg folyamatban van egy Családbarát munkahely tanúsítvány megszerzése is.

A korábban megfogalmazott vállalati stratégia, miszerint generál kivitelezőből egy Generálkivitelező-Kereskedelmi és Gyártó Vállalat jöjjön létre, mely diverzifikáltan de egyben összehangoltan tudja erősíteni és bővíteni jelenlétét a magyarországi és nemzetközi piacokon az elkövetkező években, teljesült. Intenzív növekedésre számít a Vállalat piacain tekintve a jelentős és exponenciálisan növekedő megrendelői megkeresések számát, melyhez a BÉT-en tőzsdei jelenléte is hozzájárul. 
A létrehozott üzletágak hatékony, szinergiákat jól kihasználó működése tovább erősíti jelenlétét meglévő piacain, valamint új lehetőségeket is teremtenek a további fejlődésre és bővülésre. Az alapok rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az Épduferr egy dinamikusan fejlődő pályán folytassa működését egy várhatóan javuló gazdasági környezetben.


A teljes 2023. első féléves jelentés letölthető az ÉPDUFERR Befektetőknek oldalról.

További tájékoztatás:
Chlebda István – befektetői kapcsolattartó
email elérhetőség: ir@epduferr.hu