Milyenek most a kilátások az építőiparban?

Milyenek most a kilátások az építőiparban?

Interjút adott a Portfolio.hu-nak Palkovics Milán, az Épduferr Nyrt. igazgatóságának elnöke. Szó volt az építőipari helyzet általános értékeléséről, valamint arról, hogy az Épduferr hogyan tudott reagálni a kihívásokra. Az Épduferr vezérét a cég tőzsdei jelenlétéről, valamint a további tervekről is kérdezték. Kép forrása: portfolio.hu
A teljes interjú elolvasható ITT. Forrás: portfolio.hu

Forrás: tozsdeforum.hu

Építőipar, acél, GeoAkku

Az Épduferr az építőiparban és az acéliparban is igen aktív szereplő. Palkovics Milán szerint az acéliparban a várt felpattanás helyett tovább szűkült a piac, a fogyasztás drasztikusan elkezdett csökkenni, kevesebb olyan cikket vesznek,amelynek alapanyaga az acél. Ennek ellenére az Épduferrnél próbálják tartani a korábbi megrendelőket, a kereskedőiket átpozícionálták sales-es tevékenységre, hogy a gyártói kapacitásukra felhívják az ügyfelek figyelmét. Jelenleg az acélszerkezet és alkatrészgyártó üzemek kapacitás bővítő beruházás előkészítésén dolgoznak az Épduferrnél a megnövekedett rendelésállomány miatt.
Az építőiparban az Épduferr igazgatósági elnöke nem látja a közeljövőben a kilábalás lehetőségét, az hosszabb folyamat lehet. Kiemelte ugyanakkor, hogy ennek ellenére a cégnek sikerült jelentős megbízást elnyernie már idén is, megemlítve a másfél milliárdos ceglédi szerződést. Palkovics Milán kérdésre kifejtette, hogy az Épduferr diverzifikációjával nagyon hatékonnyá tudtak válni, hiszen generálkivitelezőként a beszállítóiknak is a vállalat szállítja az építőanyagot, az acélszerkezetet.
Az interjúban szóba került a GeoAkku Kft. is, melyet az Épduferr alapított egy magánszeméllyel közösen. A cégvezér elmondta, hogy van egy módszerük, amivel a jelenlegi akkumulátoros tárolással szemben jóval hatékonyabb és olcsóbb módon lehetséges az energiatárolás, ezzel kapcsolatban az MVM-mel együttműködést is kötöttek. Utóbbi jelenleg többek között azt vizsgálja, hogy a GeoAkku milyen reagálási idővel tud illeszkedni a hálózati igényekhez.

Tőzsdei jelenlét

Idén februárban volt két éve, hogy az Épduferr részvényeivel kereskedni lehet az Xtend piacon. Palkovics Milán ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a tőzsdei jelenlét nem általános az iparágban és a maga transzparenciájával előnyt biztosít, pozitívabb megítélés alá kerül a cég. Ennek leglátványosabb példája a budapesti Maarif iskola projekt volt, ahol ár mellett döntő szerepe volt a kiválasztásban a tőzsdei jegyzésnek. Emellett az Épduferr igazgatósági elnöke jelezte: a cég sztorija abban áll, hogy olyan üzletágakat hoztak létre, amelyek szinergiát alkotnak egymással, és generálkivitelezőként ezeket ki tudják aknázni.
Eddig közel 1 milliárd forintot vontak be még a bevezetés előtt. Palkovics Milán a tőzsdei jelenlétük alatt alatt ennek érdemi lehetőségét nem látta, ugyanakkor most kezdenek érezni némi élénkülést a tőkepiacon, erre igyekeznek felkészülten reagálni. Tőkebevonás szempontjából a Standard kategória még többet tudna nyújtani, de egyelőre még nincs közgyűlési döntés a kategóriaváltásról – mondta, de ennek ellenére már a kategória egyik legnagyobb költségtételt jelentő feltételét már letudták, hiszen IFRS szerint vezetik a könyvelést. Szerinte egyébként a jegybanki alapkamat csökkenésével egyre inkább megélénkülnek a tőkepiacok, a befektetők is nyitottabbak az újabb sztorikra.